Japandi, het perfecte huwelijk tussen Japanse en Scandinavische esthetiek

Anja Van Cappellen • nov. 28, 2020

Een mooi voorbeeld van een stijl die beantwoordt aan onze #postcorona noden is Japandi, een harmonieuze samensmelting van de interieurtrends in Japan en Scandinavië.


Laatste update: 11 februari 2021


De achtergrond van Japandi

Scandinavië en Japan zijn historisch verweven met elkaar. Die traditie gaat meer dan 100 jaar terug, toen de grenzen van Japan zich openden. Sinds jaren doen Scandinavische (voornamelijk Deense) architecten en designers inspiratie op in Japan. Maar ook omgekeerd is Scandinavisch design al jaren geliefd in Japan. Aan de basis ligt het wederzijds diep respect voor de natuur en voor ambacht.

 

Japandi is de samenvloeiing van de minimalistische Japanse stijl met de warmte van het Scandinavische design. Deze stijl is al sinds 2017 in omloop, maar bereikt stilaan haar hoogtepunt, mede gestimuleerd door onze noden sinds Corona.


Het verschil tussen de Scandinavische en de Japanse stijl

  • De Scandinavische stijl is uitgepuurd doch huiselijk.
  • Scandinavische winters zijn somber. Om zo veel mogelijk licht naar binnen te halen, gebruikt men lichte en neutrale kleuren zoals wit en lichtgrijs, met accenten in pastel. 
  • Scandinavisch meubilair is recht en gemaakt uit lichte houtsoorten.
  • Sobere decoratie in natuurlijke, neutrale tonen en gemaakt uit hout, steen, metaal of beton, maakt het interieur knus en gezellig.
  • De Scandinavische stijl doet soms een beetje rustiek aan.
  • De Japanse stijl is elegant, uitgepuurd en functioneel.
  • Er wordt meer gebruik gemaakt van kleuren dan in de Scandinavische stijl. Aardetinten zoals bruin en olijfgroen zijn populair, met accenten in rijkere kleurtonen zoals zwart en rood.
  • Japanse meubels zijn verfijnder en vaker gebogen. 
  • Ieder voorwerp heeft zijn doel, wat het aantal meubels en decoratieve voorwerpen in een interieur tot een minimum beperkt.
  • De Japanse stijl voelt soms een beetje aan als een museum. 

Stijlkenmerken van Japandi







Natuurlijke materialen en functioneel minimalisme vormen de basis van Japandi.


Het minimalisme uit zich in eenvoud, zuivere lijnen en “zero clutter” (het vermijden van rommel en overbodige franjes). Het wordt verzacht en huiselijker gemaakt door ambachtelijke stukken en tijdloos design.


Ruimtes zijn open en licht.


Het resultaat is een harmonieus, warm, gezellig en rustgevend interieur. Hedendaags en toch klassiek. Less is definitely more.


Kleuren

Natuurlijke tinten zijn een must, eventueel aangevuld met zwarte accenten.


Als je naar de Scandinavische stijl neigt, gebruik je als basis neutrale kleuren en aardetinten zoals beige, zand, off white, oudroze, lila of lichte okertinten. Vul hen aan met accenten in blauw, groen, bruin, pruim en zwart.


Als je meer de Japanse weg wil bewandelen, pas je natuurlijke, iets donkerdere tinten toe zoals grijs, taupe, mosgroen of grijsblauw. 


Not done: witter-dan-wit, pasteltinten.


Materialen & vormen






Materialen zijn natuurlijk en duurzaam, ambachtelijk en tactiel.


Voor vloeren, wanden en je belangrijkste meubels kies je hout. Voor een vleugje wabi-sabi kies je voor wat ruwer, onregelmatiger, “imperfecter” hout.


Ook tegels of beton passen perfect in de Japandi-stijl. De gladde oppervlakken zijn “clean”, wat zorgt voor een opgeruimd gevoel.


Kussens, tapijten, behang, verlichting, bijzetmeubels en decoratie worden uitgevoerd in bamboe, vlechtwerk, rotan, papier, keramiek en lichtgekleurd hout.


Vormen zijn organisch en zacht (rond, ovaal, bol of golvend), om warmte en rust te brengen in het geheel.


Meubels & accessoires

De aankleding in een Japandi interieur is stijlvol, eenvoudig en functioneel.


Functioneel minimalisme betekent dat alles wat je in je interieur plaatst een bepaald doel dient. Dus ga je voor één of enkele eye-catchers: prachtige objecten die meteen de aandacht opeisen. Dit zorgt voor een mooi contrast, terwijl het toch rust creëert in tegenstelling tot een versnipperd interieur.


Meubels zijn simpel en elegant, zonder franjes. Het functionele en het grafische aspect primeert. Plaats slechts enkele stukken die tijdloos zijn, van goede kwaliteit en gemaakt van de beste materialen. Meubels staan vrij laag bij de grond (in lijn met de Japanse filosofie die de verbinding tussen mens en aarde predikt). Om eentonigheid te vermijden, experimenteer je met meubelstukken in verschillende hoogtes.


Kleed je meubels aan met natuurlijke en gestructureerde stoffen in linnen of shibori.


Plaats tapijten zonder decor, noch patroon.


Voor de verlichting kies je papieren lampen met een textuur. Ook semi-transparante papieren schermen doen het goed in Japandi.


Japandi interieurs zijn doordrongen van traditie en vakmanschap. In je interieur leg je dan ook persoonlijke accenten met functionele, ambachtelijke decoratie en tijdloze designitems zoals één groot of enkele weinige abstracte ingelijste kunstwerken, een sokkel met een beeldhouwwerk, enkele handgemaakte keramieken vazen of rieten manden.


Not done: een galeriewand, een bombastische wand vol prullaria, uitpuilende boekenkasten.


Planten

Binnen Japandi vervagen we het contrast tussen binnen en buiten. Ook hier geef je voorrang aan kwaliteit en niet aan kwantiteit. Kies dus één of slechts enkele planten met strakke en elegante bladeren en een eenvoudige vorm. Plant hen in terracotta potten of in strakke designvazen.


Bonsai, bamboe en hangplanten zorgen voor een mooi accent.


Not done: kleurrijke boeketten.


wabi-sabi

Een vleugje wabi-sabi (*) is toegelaten binnen Japandi. Vrij vertaald: een doorleefde ruimte met natuurlijke en handgemaakte elementen mag. 


(*) De Japanse filosofie van wabi-sabi staat voor het vinden van schoonheid in imperfectie. “wabi” betekent eenvoud, “sabi” verwijst naar de schoonheid van ouderdom en slijtage.


bekijk meer sfeerbeelden op het Sfeerontwerp pinterest bord "Japandi"

Ben je weg van deze interieurtrend,

maar weet je niet hoe eraan te beginnen?

Contacteer mij!


door Anja Van Cappellen 15 jan., 2021
Corona heeft onze manier van wonen veranderd. Van de ene dag op de andere veranderde onze thuis van een rustoord aan het einde van een lange werkdag in een geïmproviseerd kantoor, klaslokaal, ja zelfs fitnessruimte. Activiteiten die we buitenshuis deden, vonden ineens plaats binnen, met z’n allen samen onder één dak. Ik ben ervan overtuigd dat een terugkeer naar “hoe het vroeger was” geen optie is. We moeten allemaal evolueren naar “het nieuwe normaal”. We hebben nood aan flexibele en multifunctionele ruimtes. We moeten op een nieuwe manier een balans tussen werk en privé zien te creëren. We staan voor de uitdaging om privacy en hygiëne te verzekeren. En dit alles zonder in te boeten aan functionaliteit, rust en gezelligheid. Hoe pas je je interieur aan om op lange termijn te beantwoorden deze nieuwe realiteit? In deze blog belicht ik enkele trends en deel ik enkele ideeën.
door Anja Van Cappellen 28 dec., 2020
Sinds Corona maken we het graag gezelliger, zijn we op zoek naar rust en stilte, missen we reizen naar verre oorden en authentiek menselijk contact, hechten we meer belang aan duurzaamheid en ecologie en wensen we onze band met de natuur te versterken. Dit alles vertaalt zich naar ons interieur.
door Anja Van Cappellen 25 okt., 2020
Voor een viersterren bed&breakfast heb ik 6 kamers ontworpen en ingericht. Allen in een andere stijl. Eén kamer doopte ik "white now!". Mijn opzet was een witte kamer te maken die allerminst koel en steriel aanvoelt, doch net uiterst gezellig en knuffelzacht. Ik bracht warmte in het witte geheel met meubeltjes, verlichting en decoratie in een waaier aan natuurlijke bruintinten. Het resultaat werd een kamer waarin gasten onthaasten in natuurlijke zachtheid ...
MEER BLOGS
Share by: