Leren uit Corona: hoe je interieur nu reeds voorbereiden voor de toekomst?

Anja Van Cappellen • 15 januari 2021

Corona heeft onze manier van wonen veranderd. 


Van de ene dag op de andere veranderde onze thuis van een rustoord aan het einde van een lange werkdag in een geïmproviseerd kantoor, klaslokaal, ja zelfs fitnessruimte. Activiteiten die we buitenshuis deden, vonden ineens plaats binnen, met z’n allen samen onder één dak.


Ik ben ervan overtuigd dat een terugkeer naar “hoe het vroeger was” geen optie is. We moeten allemaal evolueren naar “het nieuwe normaal”.


We hebben nood aan flexibele en multifunctionele ruimtes. We moeten op een nieuwe manier een balans tussen werk en privé zien te creëren. We staan voor de uitdaging om privacy en hygiëne te verzekeren. En dit alles zonder in te boeten aan functionaliteit, rust en gezelligheid. 


Hoe pas je je interieur aan om op lange termijn te beantwoorden deze nieuwe realiteit?


In deze blog belicht ik enkele trends en deel ik enkele ideeën.


Laatste update: 11 februari 2021


Thuiskantoor

Vroeger wou iedereen open ruimtes en een aparte kantoorruimte was geen prioriteit. Nu hebben veel meer mensen behoefte aan een werkplek in huis.


Immers, één van de gevolgen op langere termijn van COVID-19 is ongetwijfeld het feit dat meer mensen van huis uit zullen werken, zelfs na lockdowns.


Het negatieve stigma van thuiswerken is opgeheven en hoewel we het bedrijfskantoor nog lang niet afschrijven, zien we in de toekomst wel een meer gemengde benadering van werken.

Ook als je niet beschikt over een aparte kantoorruimte, kan je mits wat creativiteit je professionele activiteiten scheiden van je persoonlijke levenssfeer.


Zo kan je (een deel van) één of meerdere kamers (gastenkamer, speelkamer) inrichten als werkplek. Geen geïmproviseerd thuiskantoor, maar een formelere privéruimte om te werken, met als kers op de taart een perfecte achtergrond voor videogesprekken.

Heb je geen aparte ruimte? Creëer dan een leuke werkplek in een verloren hoek in een doorgang, een kleine berging, onder de trap, op de mezzanine, in je poolhouse.


Om ervoor te zorgen dat ieder gezinslid op verschillende tijdstippen van de dag alle nodige tools bij de hand heeft en na het werk alles netjes kan wegbergen, zodat je woning toch chique en georganiseerd oogt, bestaan er tal van creatieve opbergmogelijkheden.


Om je privacy te verzekeren en te vermijden dat meerdere gezinsleden die tegelijkertijd van thuis uit werken en studeren elkaar storen, creëer je meerdere werkplekken doorheen je woning, bvb. in je woonkamer, eetkamer, slaapkamer. Baken je werkplek af met een een open boekenrek, een geluidswerend kamerscherm of een paar mooie planten.


Tot slot: richt je werkplek zodanig in, dat zij beantwoordt aan jouw stijl, met respect voor voldoende licht, leuke kleuren, ergonomie, efficiënte opbergmogelijkheden, ...

Huiskamerkeuken

De keuken was voor velen onder ons reeds het hart van het huis. Corona heeft dit nog versterkt. ’s Avonds komen we er samen om stoom af te laten van de werkdag. Tijdens de vrije uren bakken we er -als nieuwe Corona-hobby- cupcakes en maken er smoothies. Sinds Corona koken we met z’n allen ook meer thuis.


Dit alles maakt dat de keuken nog meer dan voorheen het hart van het huis zal blijven. Mensen wensen een “huiskamerkeuken” om samen te komen, te werken en te verbinden.


De keuken wordt ook meer en meer een ontspanningsruimte waar men kan blijven hangen, door kookboeken kan bladeren of ’s ochtends intiem je koffie kan drinken met je partner.

Er zijn een aantal basisregels bij het ontwerpen, uitbreiden, renoveren of opfrissen van je keuken. Eén van de belangrijke uitdagingen bestaat in de creatie van voldoende opbergruimte in en rond je keuken. Investeer in een ruime eettafel, een bank waarin je dingen kan opbergen, ... Haal dat luxeservies dat je slechts 2 maal per jaar gebruikt weg en berg er je bakbenodigdheden op.


Om het cocongevoel in je keuken te versterken investeer je in comfortabele, gemakkelijk te reinigen stoelen, mooi tafellinnen, luxueuze serviezen en glaswerk. Breng ook gelaagdheid in je sfeerverlichting.


Hygiëne verzeker je met antibacteriële materialen en  slimme technologieën, zoals vuilnisbakken met bewegingssensor, zeepdispensers die door sensoren worden geactiveerd, luchtreinigers, ...


Investeer in slimme technologieën. Slimme apparaten maken je keuken comfortabeler en besparen tijd bij het koken. Lees er meer over in mijn blog "interieurtrends 2021 and beyond".

Mens sana aut corpus sanum? Of beiden?

Pre-Corona reeds was de badkamer ons toevluchtsoord om te ontspannen na een zware dag. In deze Corona-tijden voelen we allen nog meer de drang om ons te ontstressen. 


Echter, terwijl de ene rust vindt in wellnes, zweert de andere bij een goede work-out in de gymzaal.

Hoewel we het soms niet beseffen, kan je je badkamer mits een aantal kleine ingrepen omvormen tot een wellness-zone: investeer in een sauna of hammam, voeg een stoomfunctie toe aan je doucheruimte of verwijder de douche en plaats een groot luxueus bad. 


Een aparte fitnessruimte in huis is voor velen een droom. Maar misschien kan je de kelder of garage –gedeeltelijk- omvormen tot een fitnessplekje? Of plaats in je bad- of slaapkamer een klimrek en een goed scherm voor online trainingssessies tegen de muur.

Zalig nietsdoen ...

Daarnaast hebben we met z’n allen de kunst geleerd van het “niksen”. Voorheen vervulde nietsdoen zonder enig doel ons met angst en schuldgevoel. Tijdens lockdowns werden we echter gedwongen om te vertragen.

 

Een ruimte die ontworpen is voor het bevorderen van je mentale gezondheid is dan ook geen luxe meer. Om je terug te trekken ver weg van je dagelijkse routine, om aan yoga te doen, te mediteren of te detoxiceren van de dagelijkse technologie.

De inkomhal: jouw visitekaartje voor bezoekers

Pre-Corona fungeerde de inkomhal bij velen als opbergplaats voor schoenen, jassen, schooltassen, … m.a.w. een rommelig boeltje.


Tijdens Corona-tijden kreeg zij nog een bijkomende functie, als opslagplaats voor bezorgde pakketten en boodschappen, m.a.w. nog een grotere, rommelige boel.

De inkomhal geeft de eerste indruk van je woning aan bezoekers en we weten allemaal dat je maar één kans krijgt om een goede indruk te maken. Weg dus met die jassen, schoenen, schooltassen, … geef hen een plaatsje in de veranda, in een beschutte plaats op het terras, … en laat de natuur ondertussen haar desinfecterende werking doen … 

Buitenruimtes als verlengde van je interieur

Pre-Corona werden appartementen in dichtbevolkte steden ontworpen om een ​​beperkte tijd binnenshuis door te brengen en om van de stad te genieten.


Tijdens Corona werden de tuin, het terras, het balkon en de veranda een verlengstuk van de woning. Niet alleen als bijkomende, veilige leefruimte, een toevluchtsoord tegen virussen en besmettingen. Maar ook een knooppunt om familie en vrienden te ontmoeten en te genieten van elkaars gezelschap met respect voor social distancing. En last but not least, een opportuniteit om in aanraking te komen met planten en onze eigen groentjes te telen, wat dan weer onze mentale gezondheid versterkt.

Het is niet zo moeilijk om van je buitenruimte een gezellige ontmoetingsplek te maken. Investeer in planten, een moestuin, kruidentuin, (opzet)zwembad, een buitenkeuken, een buitenhaard. En ja, waarom geen buitenkamer maken die ook als werkruimte kan dienen? 


Fleur je terras op met balkonplanten, overweeg een verticale (kruiden)tuin, …


Maak je buitenruimte huiselijk en plaats mooi tuinmeubilair, een buitenhaard(je), buitentapijten, zachte spreien, knusse kussens, LED-kaarsen, … 


En zelfs als je geen tuin of terras hebt, kan je gemakkelijk je band met de natuur versterken: haal de natuur naar binnen met planten, meubels en decoratie in organische vormen, een bak waarin je je favoriete kruiden kan telen, … breng behang aan versierd met bloemen- en jungleprints, ...


Heb je persoonlijk advies nodig om jouw woning postcorona-proof te maken? Contacteer mij!


door Anja Van Cappellen 28 december 2020
Sinds Corona maken we het graag gezelliger, zijn we op zoek naar rust en stilte, missen we reizen naar verre oorden en authentiek menselijk contact, hechten we meer belang aan duurzaamheid en ecologie en wensen we onze band met de natuur te versterken. Dit alles vertaalt zich naar ons interieur.
door Anja Van Cappellen 28 november 2020
Een mooi voorbeeld van een stijl die beantwoordt aan onze #postcorona noden is Japandi, een harmonieuze samensmelting van de interieurtrends in Japan en Scandinavië.
door Anja Van Cappellen 25 oktober 2020
Voor een viersterren bed&breakfast heb ik 6 kamers ontworpen en ingericht. Allen in een andere stijl. Eén kamer doopte ik "white now!". Mijn opzet was een witte kamer te maken die allerminst koel en steriel aanvoelt, doch net uiterst gezellig en knuffelzacht. Ik bracht warmte in het witte geheel met meubeltjes, verlichting en decoratie in een waaier aan natuurlijke bruintinten. Het resultaat werd een kamer waarin gasten onthaasten in natuurlijke zachtheid ...
MEER BLOGS
Share by: